skip to main content

Με πολλά τραγούδια στις αποσκευές τους, οι ξακουστοί Χαΐνηδες έρχονται στο Block 33 το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου για να μας μαγέψουν και να μας πάρουν μαζί τους σε ένα μουσικό ταξίδι... πέρα από τα σύνορα. Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Αποστολάκη λίγες μέρες πριν την συναυλία τους.


Πώς βρίσκει τους Χαΐνηδες η περίοδος που διανύουμε και ως πολίτες και ως μουσικούς ;

 

Η ζωή μας δε χωρίζεται σε φέτες. Η κατάτμιση του εαυτού μας σε κομμάτια είναι βλακώδης και συνεπώς επικίνδυνη. Ο πολιτικός, ο ερωτικός, ο μουσικός εαυτός μας είναι μια ενιαία και αδιαίρετη ολότητα. Οι εποχές που διανύουμε είναι άκρως ενδιαφέρουσες γιατί κάποια κρίσιμη μειοψηφία ανθρώπων καταδύεται στον επαναπροσδιορισμό του ‘αναγκαίου’. Η  ‘Ανάγκα’ είναι από τα αρχαία χρόνια η βάση κάθε κοσμογονικής αφήγησης. Οι Χαΐνηδες νιώθουν πικρά δικαιωμένοι από την τωρινή κατάσταση. Είκοσι χρόνια πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης – που είναι βαθύτατα πολιτισμική- , οι Χαΐνηδες διατυμπάνιζαν, λόγοις και πράξεσιν, το υπαρξιακό αδιέξοδο της πλασματικής ευμάρειας, του life style, της εμπορευματοποίησης, του βαβελικού γιγαντισμού, του κυνηγιού της επιτυχίας, της αποκοπής από τους φυσικούς κύκλους. Όμως ότι γίνεται είναι καλό, που λένε και οι Σούφι. Η αρρώστεια είναι καλή γιατί σε αναγκάζει ν’ αλλάξεις εαυτό. Η αλλαγή είναι συνώνυμη της νιότης και της ζωής. Οι Χαΐνηδες που αλλάζουν φιδόδερμα κάθε τόσο- και τούτο είναι πάντα επώδυνο- το ξέρουν καλά αυτό. Οι καιροί μάς βρίσκουν σε μια τέτοια περίοδο κι αυτό καταφαίνεται και στη νέα πειραματική παράστασή μας με τίτλο «Πέρα από τα σύνορα».

 

 

Ο νέος δίσκος σας κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες- Τι κουβαλά μαζί του; Εμπειρίες και συνεργασίες;

 

Ο δίσκος  «Πέρα από τα σύνορα», είναι ένα πείραμα, όπως κάθε αληθινό πνευματικό ή καλλιτεχνικό δημιούργημα.  Στη βάση κάθε εγχειρήματος βρίσκεται πάντα ένα θεμελιακό ερώτημα. Άν δεν υπάρχει τότε η εργασία είναι ανόητη. Στη συγκεκριμένη εργασία, το ερώτημα διατυπώνεται ως εξής: Μπορεί να παντρευτεί η υψηλή αστική δημιουργία με τη λαïκή τέχνη και πώς;  Έτσι συναντήθηκαν τα μέλη των Χαΐνηδων, των Mode Plagal, ο Ψαραντώνης και εκλεκτοί φίλοι μουσικοί σ’ άλλο ένα εγχείρημα με αμφίβολη επιτυχία. Τα εμπόδια ανυπέρβλητα: λόγια παγκόσμιων στοχαστών, παράξενες αρμονίες, ρηξικέλευθα μουσικά παντρέματα, έλλειψη χρημάτων. Το ατού μας ήταν οι ζυμωμένες με το χρόνο σχέσεις μας, τόσο με τους Mode Plagal, όσο και με τον  Ψαραντώνη. Στο τέλος νιώσαμε δικαιωμένοι. Ο Ψαραντώνης, που είναι πολλές γενιές πίσω και πολλές γενιές μπροστά, πραγματοποίησε τις καλύτερες ερμηνείες της ζωής του και αποκάλυψε άγνωστες  πτυχές του μυστηριακού ταλέντου του. Ο Ψαραντώνης καταδύθηκε στον ήχο των των φωνηέντων, στον απόηχο των συμφώνων, καθώς και στα νοήματα της ποίησης οικουμενικών δημιουργών, όπως ο Μπωντλαίρ, ο Πούσκιν, ο Λόρκα, κ.ά. Ο δίσκος δεν είναι εύληπτος, αλλά όπως είπε ο Ηράκλειτος ‘αρμονίη αφανής φανερής κρείττον’.

 

Eίστε φυσικός και μουσικός. Ποια επιστήμη έχει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, ποια είναι πιο δύσκολη να την κατακτήσει κάποιος; 

 

Την επιστήμη και την τέχνη δεν τις κατακτάς ποτέ. Ο Ρίλκε είχε πεί ότι ‘ ο σκοπός της ζωής είναι  να νικιέσαι από ολοένα και μεγαλύτερα πράγματα’. Είχα την τύχη να σπουδάσω θεωρητικός φυσικός υψηλών ενεργειών, που θεωρείται παγκοσμίως σαν η δυσκολότερη ειδικότητα όλων των επιστημών.

 


Τη σημερινή εποχή που τα πάντα καταναλώνονται τόσο γρήγορα, πόσο τελικά πλέον απολαμβάνουμε την μουσική και τις τέχνες;

 

Απολαμβάνεις αυτό που του έχεις αφιερωθεί ολοκληρωτικά. Απολαμβάνεις τον καινούργιο σου εαυτό μετά από τον ‘πόλεμο’ μ’ ένα έργο τέχνης. Γιατί η τέχνη υπάρχει όχι για να περνούμε καλά, αλλά για ν’ αλλάζουμε ζωή. Σήμερα οι άνθρωποι είναι θύματα μιας στρεβλής χρονικής αναπαράστασης: καταιγισμός πληροφορίας, τροφή fast food κ.ά. Όμως η αξία της Ιθάκης έγκειται στα δέκα χρόνια θαλασσοδαρμένου ταξιδιού. Στα έργα τέχνης πηγαίνεις πάντα ξεκούραστος και καλοπροαίρετος γιατί δεν ξέρεις που και για πόσο θα σε ταξιδέψουνε. Όσο περισσότερο χρόνο τους δώσεις, τόσο περισσότερα μυστικά θα σου αποκαλύψουνε.


Eίστε καλλιτέχνης και επιστήμονας, δηλαδή ταυτόχρονα έχετε μέσα σας και έναν πραγματιστή και ένα ελεύθερο πνεύμα. Πώς "ζουν" μέσα σας αυτά τα στοιχεία;

 

Δεν ξέρω τι είμαι. Δεν μπορώ να τα διαχωρίσω. Η χαρά που παίρνω κοιτάζοντας την εξίσωση του Σρέντιγκερ είναι ίδια μ’ αυτήν μπροστά σ’ έναν  πίνακα του Βαν Γκόγκ.  Επιστήμη και τέχνη έχουν κοινό εφαλτήριο την έρευνα. Και έρευνα σημαίνει χαρούμενη θυσία. Μια φούγκα του Μπαχ μπορεί να ειδωθεί κάλλιστα σαν μια επιστημονική μελέτη, με ευδιάκριτες μαθηματικές συμμετρίες και η Γενική θεωρία της Σχετικότητας, του Αïνστάιν, σαν δείγμα υψηλής παγκόσμιας  ποίησης. Όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες ήταν συνειδητά ή ασυνείδητα μεγάλοι επιστήμονες και το αντίστροφο.

 

Υπάρχει κάτι που σας έχει μείνει στη μνήμη πιο έντονα από οτιδήποτε στην μεγάλη σας πορεία όσον αφορά τις στιγμές που ζήσατε με το κοινό;

 

Δεν αντιμετωπίζω τους ακροατές σαν αγέλη ή σαν κοινό αλλά σαν διακριτούς συνοδοιπόρους. Όλες οι στιγμές είναι κλωστές ενός πολύχρωμου χωροχρονικού υφαντού: κάθε μια έχει διαφορετικό χρώμα και είναι μεταξύ τους μη συγκρίσιμες.

 

Πηγή: http://www.exostispress.gr/Article/oi-xainides-ston-exostispressgr-0

κατασκευή ιστοσελίδωνOnDesign | Web Design - Web Development - Web Hosting
Google+