skip to main content

Επειδή δεν περιδιαβαίνουμε τακτικά στα μέσα ενημέρωσης, θα ήθελα να παρουσιάσω την ομάδα, την αγέλη, τη συμμορία ή όπως αλλιώς θέλετε να ονομάσετε τους "Χαΐνηδες". Είναι ο Μιχάλης Σταυρακάκης ή Τατάκι από το χωριό Αρμανώγεια Μονοφατσίου, ο Κωστής Σφακιανάκης ή Αβυσσινός από το Σκαλάνι Πεδιάδος, ο Δημήτρης Ζαχαριουδάκης ή Ζουνής από το Αλάγνι Μονοφατσίου (που παρεπιπτόντως θα ήθελα να αναφέρω τη σημαντική του συνεισφορά στη μορφοποίηση ορισμένων τραγουδιών), ο Γιώργης Hamwi ή Λαοδίκης από τη Λατάκεια της Συρίας, η Κάλλια Σπυριδάκη από το Ατσαλένιο Ηρακλείου κι εγώ ο Δημήτρης Αποστολάκης ή Τζάνγκο από την Πολυθέα Πεδιάδος.

Οι μνήμες μας πολύ νωπές κι έντονες, γεμάτες εικόνες, μυρωδιές, γεύσεις από έναν πολιτισμό που δοκιμάζεται, συρρικνώνεται και αδυνατεί να παρακολουθήσει τις ραγδαίες αλλαγές των καιρών. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκφράζουμε τις αλήθειες μας (πράγμα το οποίο επιχειρούμε και μέσα απ' αυτό το δίσκο) και να τις υποστηρίζουμε με τον τρόπο και τη στάση ζωής μας. Γι' αυτόν το σκοπό επικαλούμαστε μερικά όπλα - παιχνίδια που μάθαμε από παιδιά: τον πόλεμο, την παρέα, το γέλιο, το πανηγύρι, τη μικροτρέλα της κάθε στιγμής.

Ευχαριστούμε πολύ τους φίλους μας τους μουσικούς που μας τίμησαν, βάζοντας το μεράκι τους όπου χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί αυτή η ηχογράφηση. Ιδιαίτερα δε τον Αμίν Αλαγκαμπού ή κατά κόσμον ξανθούλη, που έπαιξε άλλοτε ως στόπερ και άλλοτε ως αμυντικό χαφ. Ευχαριστούμε ακόμη τον φίλο και συντοπίτη Μανώλη Λιδάκη για τη συμπαράταξη του. Επίσης τον πολύ καλό ψυχ-αγωγό Γιώργο Καρυώτη, καθώς και τον Δημήτρη Μουρλά. Ακόμη τον παραγωγό μας Κώστα Κωτούλα που μας πάλευε ένα μήνα καθώς και τον φίλο Δημήτρη Κάππο με την ευχή να πέσει κάνα φράγκο γιατί (όπως συνήθως) δεν υπάρχει σάλιο ούτε για γραμματόσημο. Ακόμη θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ποιητές - μαντιναδολόγους Μήτσο Σταυρακάκη, Γιώργη Καράτζη και Μίχαλο Σταυρακάκη "Νιδιώτη" (οι οποίοι έχουν γράψει τις δικές τους αράδες στο κιτάπι της ιστορίας της κρητικής μουσικής) και τους οποίους πολύ σύντομα θα κατατροπώσουμε στη πρέφα. Επίσης ευχαριστούμε το ίδιο το συγκρότημα σαν αυθυπόστατη οντότητα που μας μύησε και μας μαθαίνει μέσα από τον αγώνα μας την πρωταρχική και θεμελιώδη έννοια του "συνόλου". Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε το νότο, το βοριά, το γαρμπή, τη θάλασσα, την ελιά, τον πρίνο, τον ασπάλαθο, τους γερανούς, τις βιτσίλες, τους συκοφάδες, τους γονείς μας και όλους τους δασκάλους, ανώνυμους και επώνυμους που μας κληροδότησαν τη γνώση τους.

Εξ' ονόματος όλων

Δημήτρης Αποστολάκης
Χαΐνης

Έπαιξαν οι Χαΐνηδες:

Μιχάλης Σταυρακάκης: λαούτο κρητικό, λαούτο πολίτικο, μαντόλα, μαντολίνο
Κωστής Αβυσσινός: λαούτο, τζουρά, ταμπουρά
Δημήτρης Ζαχαριουδάκης: κιθάρα
Δημήτρης Αποστολάκης: λύρα κρητική, λαούτο πολίτικο
Γιώργης Λαοδίκης: τουμπερλέκι, μπεντίρ, ρεκ, ζίλια
Κάλια Σπυριδάκη: φωνητικά

Στο δίσκο έπαιξαν και οι φίλοι των Χαΐνηδων:

Μανώλης Λιδάκης: τραγούδι
Αχιλλέας Περσίδης: λαούτο
Χρήστος Κωνσταντίνου: ταμπουρά
Σωκράτης Σινόπουλος: λύρα πολίτικη
Περικλής Παπαπετρόπουλος: σάζι
Μανώλης Παππος: ούτι
Χάρης Λαμπράκης: νέι
Αμιν Αλαγκαμπου: μπεντίρ, νταούλι, γκάταμ, ρεκ, καλαμόφωνα
Ελένη Καλαϊτζίδου: τσέλο

κατασκευή ιστοσελίδωνOnDesign | Web Design - Web Development - Web Hosting
Google+